Teknikdagar & delar av Maserloppet

I fredags eftermiddag höll jag i säsongens första skidkurs genom mitt företag HS – hälsa o skidåkning. Ett företag som jag driver vid sidan av min elitkarriär och mina studier för att finansiera delar av min satsning. Fredagens kurs var egentligen för företaget som jag är anställd av privat, JALE åkeri i Mora, där jag arbetar som friskvårdsinspiratör. JALE fungerar också som min stora guldsponsor och är en enormt stor bidragande anledning till att jag faktiskt kan satsa så mycket som jag gör på skidåkningen.
Att leda en skidkurs och försöka instruera i teknik på längdskidor är lättare sagt än gjort. Jag kan åka skidor, men att försöka översätta det man gör till något verbalt kräver endel tankeverksamhet. Skidåkningen är ju en ganska komplex idrott som kan se väldigt olika ut teknikmässigt beroende på vem som står på skidorna. Det finns givetvis vissa riktlinjer på hur skidåkningen BÖR se ut, men detta är ju inte något som alla kan följa till punkt och pricka. Att vi dessutom är individer som tar till oss information på olika sätt, genom att se, höra eller prova själv, gör ju saken ännu mer utmanande.

I nästan 90 minuter åkte vi i alla fall skidor under fredagseftermiddagen och jag hoppas att alla deltagare som valde att göra mig sällskap fick ut något och åkte hem med lite nya tankesätt och intryck. Längdskidåkningens teknik handlar mycket om ett nötande. Öva, öva och återigen öva. Det är väl samma sak med alla idrotter egentligen, men eftersom jag är skidåkare kan jag bara sätta mig in i det här och nu.

På lördagmorgon var det dags igen. Denna gång skulle jag och storebror Peter ha teknikinstruktion och skidträning med Schneider Electric och deras kunder från olika delar av Sverige. En grupp på över 30 personer delades i två där jag tog hand om de som kände sig lite mer ovana på skidor och Peter hjälpte de något mer rutinerade. 150 minuter i skidspåret blev det denna gång där vi övade allt ifrån åkning utan stavar till diagonal, stakning med frånskjut och stakning.
Efter lite lunch på Mora Parken var det snabbt ut på nästa pass & jag kan inte låta bli att fashineras över entusiasmen och viljan hos dessa motionärer! Det här med att duscha och vila mellan passen som vi elitåkare gärna gör, är inget som motionärerna håller på med. Nej, här går man direkt från skidspåret till lunchen för att så snart maten är uppäten bege sig ut på nästa pass. Jag hann knappt svälja lunchen innan jag stod på skidorna igen. ;)
Det är kul att se hur intresset lixom lyser i ögonen på dem och hur de snappar upp allt som sägs och visas. Det tyder på stort engagemang.

Eftermiddagens pass var ett frivilligt teknikpass där de som önskade få lite mer personlig hjälp fick delta. En del ville hellre åka skidor på egen hand och lägga till mil i träningen inför Vasaloppet medan andra ville fortsätta få tips och råd. Ett härligt skidpass där jag i största möjliga mån hjälpte till och kom med tips och idéer. Det är extremt nyttigt, även för min egen teknik, att jobba med detta.
Kvällen spenderades i soffan, utslagen och trött efter en fin dag på jobbet! Tack alla inblandade och framförallt Schneider Electrics med kunder som ville ha min och Peters hjälp i lördags! :)

Igår hade jag planerat in att åka motionsklassen på Maserloppet. 21km skidåkning där vi, som jag trodde, skulle starta tillsammans med de som åkte 42km och jag skulle kunna få ett mycket bra pass inför Vasaloppet med andra skidåkare som draghjälp. När jag kom till tävlingen i Mellsta visade det sig dock att vi i motionsklass skulle starta på ett annat ställe och jag skulle alltså inte kunna åka med de som valt att tävla i 42-km klassen. Planerna kastades därför om och med tanke på att syftet med tävlingen bara var att få ett riktigt bra och tufft träningspass valde jag att starta med 42km-åkarna och kliva av efter 2½ varv. Jag åkte dryga 30km och fick en riktigt fin genomkörare först och främst inför nästa helgs 2-mil i Meråker men även för det stora äventyret Vasaloppet om ytterligare två veckor.
Idag är både under- & överkroppen härligt mör efter en fullspäckad helg med skidåkning.

1551707_733592173319060_175699294_n

1779706_733587906652820_1686485820_n

Bilderna är hämtade från Maserloppets sida på Facebook och är tagna av Lukas Johansson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>