Säsongen 2013/2014 – the story!

Jag har funderat ett tag om jag ska skriva en sån här summering av min säsong som många gör. Jag personligen är inte så förtjust i att läsa andras ord om säsongen och deras upplevelser hit & dit, men samtidigt så kanske det är intressant (för de som faktiskt bryr sig) att få det hela på pränt, som en liten story om min säsong 2013/2014. Mina känslor och tankar om det som varit och det som kommer framöver. :)

Inför säsongen ska jag inte sticka under stolen med att det kändes förjäkla bra. Sommaren och höstens träning hade känts bra, jag kände mig riktigt stark och som att jag hade något bra på gång. Även om jag inte uttalat ville säga det till någon hade jag ganska höga målsättningar och trodde att det skulle kunna räcka ganska långt om jag bara fick fortsätta vara frisk och skadefri. Detta kanske var lite väl tufft mot mig själv, eftersom att jag faktiskt i princip inte hade tävlat någonting säsongen innan på grund av min armskada.

1452207_634295876609796_1189801232_n
Bruksvallspremiären. Foto: Johan Trygg, langd.se

Två veckor innan säsongspremiären fick jag besvär med en hälsena som gjorde att jag inte kunde ladda upp exakt på det sätt jag önskade och ville. Min åkning blev ganska begränsad till enbart stakning då både diagonalåkning och skejtåkning gjorde ont. Jag avlastade hälsenan bra och kunde genomföra de två första tävlingarna i Bruksvallarna utan större problem. Den tredje tävlingsdagen tvingades jag dock avstå då jag inte ens kunde gå i mina pjäxor utan att foten skrek av smärta.

En halvdan inledning med ganska mediokra resultat i Bruksvallarna gjorde att jag inte fick chansen att åka varken världscup eller skandinavisk cup för det svenska laget innan jul & nyår. Ärligt talat blev jag ganska stressad. Jag ville för mycket och huvudet satte lite käppar i hjulet för att energin skulle räcka till. Den där lätta, härliga känslan som jag haft på rullskidorna under hösten fanns inte där när jag stod på skidor och jag blev mest stum och stel i min åkning. Efter tävlingarna var kroppen otroligt sliten och musklerna ömmade. Någonting var fel.

Vid jul & nyår var jag ganska trött mentalt. Jag hade haft för höga förväntningar på mig själv och hade nog kanske lagt ribban lite för högt. Fokus låg för mycket på resultaten och inte på min egen prestation. Jag bestämde mig därför för att ta ett litet ”brejk” från just den skidspecifika träningen och göra det jag kände för. Istället för att nöta timmar på skidorna sprang jag endel och hittade på andra saker, saker som fick mig att le. Och ja, det hjälpte. Den där jobbiga känslan släppte och den där härliga känslan som jag haft under hösten började komma tillbaka. :)

1097171_10152573781149569_279221497_o
Axa Ski Marathon. Foto: Johan Trygg, langd.se

Inför SM i Umeå hade jag noll målsättningar resultatmässigt. Jag ville åka upp och åka så fort jag bara kunde – det fick räcka hur högt eller lågt det ville. Jag bestämde mig för att inte fokusera på ”fel saker” som resultatmål, utan istället på det jag kunde påverka. Jag gjorde mitt bästa lopp för säsongen, hittills, på dubbeljakten och lyckades plocka hem en sjunde plats. En sjundeplats som just den dagen kändes som en enorm lättnad. Äntligen kände jag igen mig själv och jag älskade att åka skidor igen. Jag uppskattade det jag gjorde och tyckte att skidåkning var roligt. Även på stafetten gick det bra där laget tog silver och känslan av att få kliva upp på pallen tillsammans med Sofia & Stina var just denna dag förenad med väldigt mycket glädje för mig.

1501019_10152620410594569_498906080_o

Efter SM-veckan i Umeå fick jag göra ett astmatest och fick mediciner utskriva. Mina luftrör var inte som de skulle och kanske hade detta påverkat hela kroppens syresättning under hela vintern? Efter någon veckas medicinering kändes kroppen inte alls lika sliten under och efter tävling och andningen kändes plötsligt lätt och inte lika ansträngd.

Februari månad vill jag helst bara glömma. En tung och tuff månad där många omkringliggande saker påverkade både mig och min skidåkning väldigt mycket. Ärligt talat minns jag faktiskt inte ens vart jag tävlade under denna period och vad som var bra. Eller jo, helgen i Borås var faktiskt lyckad. En fjärdeplats i en klassisk prolog, drygt 2 sekunder efter sprintstjärnorna Hanna Falk, Jennie Öberg och Magdalena Pajala, och en finfin femteplats i den klassiska masstarten, kan nog ses som två av vinterns bästa lopp.

I slutet av mars var det återigen dags för SM. Denna gång 30km K i Åsarna. SM verkar ha varit min grej i år, för återigen fick jag till ett bra lopp och slutade nia, endast slagen av åkare som var uttagna till OS i Soji. :)

1780145_250216165166074_150785675_o
Foto: Adam Johansson

Grönklittsjakten och Åre XCO fick avsluta min säsong och tamejtusan så hör nog dessa tre lopp, även om de kanske är helt prestigelösa, till några av de bästa för denna säsong. Och ja, kanske är det just detta som varit problemet för mig – att jag tagit allt för seriöst och blivit lite för nervös & pressad och låtit tankarna begränsa mig under säsongen? Viljan har varit för stark att prestera och nå framskjutna placeringar vid stora och ”viktiga” tävlingar. Kanske är det när det blir mer avslappnat och inte lika viktigt som jag visar vad jag egentligen är god för?

Säsongen 2013/2014 har varit lärorik för mig på många sätt. Jag har tagit mig tillbaka efter ännu en skada, haft en ganska tuff säsong mentalt och insett vissa saker som jag definitivt kommer ta med mig framöver. Förändring och förbättring.
Än är jag inte nöjd – jag har en dröm som jag kommer fortsätta att kämpa emot!

Avslutningsvis vill jag avsluta detta långa och ganska utlämnande inlägg med att tacka ALLA som hjälpt mig och stöttat mig detta år. Jag hoppas att ni vill fortsätta följa med mig på min resa mot min dröm framöver? Motgång föder ju framgång sägs det – så efter detta år är jag mer inspirerad än någonsin att förändra, gör om & göra rätt. Göra det som är RÄTT för mig! :)

IMG_2334
Avslutar med en bild som jag älskar – sann träningsglädje på en myr en vacker höstdag!

Whatever it takes – I CAN I WILL!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>