Utmaningar i Lugnet-terrängen och lägervecka i Åsarna.

Under helgen som gick arrangerade OK Kåre en medeldistans och en långdistans i Lugnet-terrängen på hemmaplan i Falun. Ett ypperligt tillfälle att få tävla, ur orienteringssynvinkel, och samtidigt få in riktigt hög kvalitet på träning, ur skidåkarsynvinkel. :) För att det sattes höga krav på den fysiska kapaciteten råder det definitivt inga tvivel om!!

Kåre hade fått till fina banor med både bitvis klurig orientering (trots att stora delar av området närmast skidstadion består av stigar och vägar), lätt- och snabblöpta delar samt dragit in oss i riktigt kuperad terräng. Medeldistansen i lördags gick bitvis väldigt bra för mig. Fram till kontroll nummer fem faktiskt riktigt bra, där jag ledde med hela 30 sekunder efter knappt 12minuters löpning! Men, kanske som förtjänat när jag inte tränar speciellt mycket orientering, kom sedan 3-minutersbommen på kontroll nummer 6 och vips var jag nere på placering nummer 12! Även på kontroll nummer 14 och 16 gjorde jag riktiga grodor och sprang därför i mål som elva.. Av sträcktiderna att döma, där jag antingen är topp 3 eller har bomtid, hänger jag med väldigt bra där jag spikar. ;) Farten är det alltså inget fel på utan det handlar mer om att jag måste skärpa till mig när benen börjar springa alltför fort.

Långdistansen igår blev som sagt ett riktigt kraftprov! 10,5km mätte D21E-banan fågelvägen och detta med rejäl kupering och tunglöpt terräng bitvis. Även här gjorde jag en stabil och bra inledning innan jag sullade bort nästan fyra minuter på kontroll nummer 5 och 6. Därefter flöt det på ganska bra och jag sprang riktigt bra på långsträckan mellan 11 och 12. Men, någonstans här började jag bli trött, både fysiskt och mentalt och jag måste ha blivit helt grötig i huvudet när jag satt i stämpeln på tolvan och började läsa mot kontroll nummer 14! Jag fick det inte alls att stämma men såg ju på kartan att jag skulle passera ett av Lugnets breda skidspår innan jag skulle börja orientera in mot kontrollen så jag tänkte att jag springer väl på.. (Preciiiiis så man tänker som skolad orienterare va!?)
Upp mot delningen på 7.5km-banan upptäcker jag mitt misstag och har inget annat val än att vända nerför backen igen.. Lagom kul när jag sprungit i dryg 70minuter och benen mest liknar spagetti. 4 minuter till rinner iväg och mina stora misstag kostar mig alltså totalt dryga 8 minuter. Ungefär lika mycket som jag är från seger på tävlingen. Så, återigen – jag hänger med i benen men inte i huvudet! ;)

Efter målgång var jag totalt sopslut! Jag tror inte att jag tidigare sprungit någon tävling som varit så fysiskt krävande. Kanske spelade den första riktiga sommarvärmen in endel också och kanske kunde arrangörerna ha erbjudit vatten liiiiiite tidigare under banan. Men förutom det, ett riktigt bra arrangemang och väldigt fina och utmanande banor! Tack för det OK Kåre! :)

Just nu sitter jag på mitt rum i Otto-längan i Åsarna. Under veckan har DSA läger här tillsammans med Östersunds skiduniversitet. Jag väljer att vila det första passet efter resan hit och ta igen mig lite efter helgens urladdning. Jag tror att jag har igen det senare under veckan! :) Men imorgon är det på´t igen och det ser jag fram emot.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>