Sälen 3 dagars

I fredagskväll sprang jag första etappen på 3dagars orientering i Sälen och Hundfjället. En tävling som arrangerades av Malungs OK skogsmårdarna och som namnet skvallrar om, skulle pågå under 3 dagar med 3 olika etapper som tillsammans skulle ge ett totalresultat för alla deltagare.

Målet var beläget vid värmestugan i Hundfjällets skidområde medan starten, för de två första etapperna, fredag och lördag, var placerad på toppen av sittliften ovanför den välkända ”väggen”.

På fredagen var det en förkortad medeldistans som kan liknas vid en sprint med snabba löptider, tätt mellan kontrollerna och ganska intensiv orientering. En bana på drygt 3km med en löptid på omkring 20minuter.
Jag gjorde ett relativt bra lopp, förutom en knapp minuts misstag på första kontrollen, och slutade tvåa, slagen med just en knapp minut.

Igår lördag var det långdistans och mer särpräglad fjällorientering. En bana på knappt 10km, med tio kontroller, varav 6 av dem var placerade uppe på kalfjället.
Med 4-5 plusgrader, tät dimma och regn var det minst sagt tuffa förhållanden där uppe på fjället. Det var svårt att orientera sig då dimman gjorde att man såg kanske 15-20meter omkring sig och de få plusgraderna gjorde att fötterna kändes som isbitar de första kilometerna.
Trots detta flöt orienteringen på riktigt bra fram till kontroll nummer 7, den första kontrollen i skogssluttningen ner mot målet. Här kom bommen!!

Minuterna gick och jag irrade omkring och letade läääänge lääääänge innan jag hittade sänkan där min kontroll satt nedtryckt. En bom till på åttan och ännu fler minuter rann iväg! Skit också.

Efter målgång gissade jag att jag lagt 5-6minuter på mina bommar totalt därborta i sluttningen. 5-6minuter som senare, vid en titt på sträcktiderna visade sig vara drygt 10minuter och som kostade mig den seger som jag hade vid den sjätte kontrollen. Istället slutade jag 6a på etappen, 8 minuter efter. :(

På eftermiddagen trotsade jag regn och rusk och tog med mig rullskidorna ut på en tur upp från Sälen by till toppen på asfalten ovanför Högis. :)

Idag var det så etapp 3. En etapp som på förhand hade rykten om att bli väldigt teknisk och svår. Denna gång hade banläggaren valt en annan typ av orientering som istället för att gå på fjället gick i ett mycket detaljrikt område på andra sidan stora vägen, mot Närsjön.
Teknisk orientering är kanske inte känt som min starka sida, men tack vare råd och tips om att ta det lugnt och genom att ta mitt eget förnuft till fånga och försöka försvara min totala tredjeplats, lovade jag mig själv att strunta i allt vad snabb löpning hette och istället vara fokuserad till tusen och koncentrera mig helt på att plocka kontrollerna lugnt och metodiskt. Och tänka sig! Jag lyckades!! :-) en efter en tog jag kontrollerna och kunde korsa mållinjen, i stort sett utan misstag, som tvåa på etappen, 2sek från seger, och som total-tvåa på 3dagars!! :)

Eftersom att jag inte satsar helhjärtat på orientering värderar jag detta resultat som bra för att vara mig! :) Jag är på många sätt väldigt nöjd med min helg, förutom de tio onödiga minuter jag lade på två kontroller igår, och jag har haft så jäkla roligt!!
Tack Malungs OK för en mycket trevlig helg i fjällen och tack även till det fenomenala sällskap jag haft av mina klubbkompisar i IFK Mora! :)

Med roliga aktiviteter och bra sällskap kan även 4plus, regn, dimma och en känsla av höstlov, bli riktigt mysigt och trevligt i slutet av juni! :)

20140629-202855-73735834.jpg

20140629-203409-74049334.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>