”Vilken otur du hade med tiondelarna Helene..”

Ja, den kommentaren har jag fått ett antal gånger idag och ja, den kommentaren är väl berättigad efter dagens lopp också.
10km skejt och säsongens första deltävling i den skandinaviska cupen stod på programmet, i Lillehammer. På en tuff men så fin bana, samma som den världscupen gick förra helgen, åkte vi två varv på en femkilometersbana. Eller, egentligen består femman av 2.2km + 2.8km med en varvning inne på stadion mellan varven. Det betyder fyra gånger upp för backen från stadion, en backe som bara den tar ut sin rätt..

Jag kände redan inför denna helg att Lillehammers bana skulle vara en som kunde komma att passa mig bra. Mycket uppför och snabba utförspartier. Inga långa flacka partier där det gäller att skapa tryck och hög fart på treans och fyrans växel utan mest klättring på tvåan eller trean. Vid bantest igår infriades mina förväntningar om banan och jag såg verkligen fram emot dagens lopp.

Men, dagen började inte direkt lysande och smärtfritt. Redan innan start, när jag precis kommit till stadion inledde jag med ett stavbrott. Med stavarna i ena handen skulle jag kliva in i vallaboden och hämta min nummerlapp. Med snö under pjäxorna blev golvet glashalt och jag halkade och satte staven i dörrspringan och knaaaak…
Jag värmde upp och hade fullt sjå att hinna med det jag skulle av olika anledningar och när jag väl kom till startplatsen såg jag att nummer 442 stack iväg. ”Saaaaatan”, tänkte jag. ”Jag har ju 445…!!” Snabbt som tusan slet jag av mig överdraget och på med nummerlapp, greppade tag i skidor och stavar och sprang mot start gluttandes ner på nummerlappen. 455! 5 minuter kvar alltså och absolut ingen stress.

När det väl var min tur att starta hade jag samlat mig. Jag inledde kontrollerat enligt plan och kände mig hyfsat pigg&fräsch i benen. Jag startade relativt tidigt av de seedade åkarna och hade inte riktig koll på hur de bakom mig åkte. När jag skar mållinjen var jag mycket nöjd med mitt lopp. Jag tog ledningen med 8 sekunder och fick behålla den några minuter innan tre åkare tillslut passerade mig i listan. Jag blev 4a, på 10km skejt, på skandinaviska cupen på en distans som jag trevat med i några år och som jag haft svårt att hitta flytet i. Jag var väldigt nöjd med min insats i Bruksvallarna men det här loppet toppar det, både i känsla och till resultat. Det som svider litegrann (!!) är att jag var tre tiondelar från en andraplats och en tiondel från en tredje. Vi var alltså tre tjejer inom 0,3sek och jag var tyvärr sist av dessa.. Nu i efterhand ger det mest blodad tand och nästa gång ska jag minsann vara den som har tiondelarna på min sida.

Jag är VÄLDIGT nöjd och glad. Formen verkar hålla i sig och nu gläder jag mig enormt mycket och ser fram emot det 20km långa masstartslopp i klassisk stil som avgörs på samma banor på söndag. Det blir med stor sannolikhet en höjdare! :)

Har tyvärr ingen kul bild att bjussa på idag.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>