What a feeling.

Hemma igen efter 10 helt underbara dagar i Toblach. 10 dagar som bestått av både långa distanspass, höjdmeter uppför och högkvalitativa intervallpass där vi både hunnit med skidgång uppför Monte Elm, en sprinttävling på rullskidbanan, klassiska tröskelintervaller uppför Drei Zinnen och lagtempointervaller upp till Plätzweise. Vi har utnyttjat terrängen maximalt och fått ut mycket av det som Toblach har att erbjuda, men ändå finns det så mycket som är oupptäckt och som man önskar att man hunnit med.

IMG_6676

Alperna är fantastiska och erbjuder, utöver sina vackra vyer, suveräna förutsättningar för träning för uthållighetsidrottare som oss längdskidåkare. I alperna kan man göra allt. Springa, gå skidgång, åka rullskidor, cykla – ja, allt för att träna upp hjärta och lungor på bästa sätt. Tänk om vi bara kunde få låna en av dessa backar som alperna erbjuder och ha här i Falun. Ett litet berg på sisådär 2500möh där vi kunde träna så där bra. Ett berg där vi kunde gå vår skidgång, åka våra intervaller på rullskidor och springa våra löpturer där vi kunde plocka höjdmeter sådär enkelt. Det vore drömmen. Men den kommer inte att uppfyllas & därför är det ju inte konstigt att jag på allvar funderar på om man inte borde bosätta sig där nere i alperna istället för att bo här!? Någon som är inne på samma spår? ;)

IMG_6727

I söndagsmorse reste vi hemåt. En stor skillnad nu mot tidigare i mitt skidåkarliv är att jag inte är övermänskligt sliten efter dessa lägerveckor. För några år sedan kunde jag vara helt förstörd. Kroppen skrek efter vila och huvudet var helt tomt. Lägerveckorna tog ibland nästan knäcken på mig och jag kände att två, eller ibland ännu fler, dagars vila var ett måste för att återhämta kroppen och överhuvudtaget orka träna igen. Nu är det inte så. Visst är jag trött, och visst är kroppen lite mör efter en hård lägerperiod, men jag är inte helt förstörd. Någon dags vila och jag är tillbaka på banan igen och sugen på att fortsätta träna. Skillnaden är givetvis att jag är mer genomtränad nu än tidigare och att jag tål träningen bättre, men jag tror också att jämnheten är viktig. Jag tränar inte EXTREMT mycket under en lägervecka, och skillnaden mellan en lägervecka och en ”vanlig” vecka på hemmaplan är inte speciellt stor. Det finns en kontinuitet i träningen och jag har hellre jämnhöga veckor där jag klarar av belastningen än att tokträna under en vecka och tvingas vila en vecka efteråt. Jag tror på denna filosofi och tycker att min kropp svarar bra på det. :)

IMG_6719

De senaste dagarna har bestått av möten. Både möte med min tränare Annika för att planera tiden fram mot nästa klubbläger, då på Mallorca i slutet av oktober, samt tiden fram mot premiären. Det närmar sig och snart ska detaljerna börja finslipas och kroppen och huvudet ska komma i ett sådant där härligt flow när det bara ska gå av sig själv. Snart är jobbet återigen gjort och det roliga står för dörren – tävlingssäsongen.

Utöver detta möte har jag träffat några potentiella samarbetspartners. Spännande möten som jag hoppas ska leda till något givande samarbete framöver. :)
IMG_6759

En bonus med att vara på hemmaplan just nu är att hösten är här och att det äntligen är så där härligt mysigt att tända ljus, krypa ner under en filt i soffan och bara må efter förhoppningsvis fina och bra genomföra träningspass på dagen. Bara må, helt utan dåligt samvete över att jag borde läsa skolböcker eller skriva på någon inlämningsuppgift som ska in. Nej, istället bara krypa ner i soffan och bara få vara! :D

IMG_6746

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>