Två dagar i Hudiksvall

I torsdags förmiddag styrde jag golfen mot Hudiksvall. Två tävlingar i den svenska cupen i traditionell skidåkning väntade. Först 3km och sedan 5km, båda i klassiskt. Säsongens första Sverigecuper för min del & distanser som på förhand kanske inte passar mig som handen i handsken. Men jag behöver race och jag älskar ju att tävla, så jag tog tillfället i akt helt enkelt.

Det stora samtalsämnet efter test av banor i torsdagskväll blev om man skulle åka med eller utan fästvalla. Banan var ganska flack förutom en längre ihållande stigning längst bort innan vändningen. För mig var det egentligen aldrig någon tvekan. Trots att jag stakat mig igenom två långlopp på rad är jag inte tillräckligt explosiv i överkroppen ännu för att kunna hävda mig på en så kort distans genom att bara använda överkroppen. Hade det varit 15 varv på banan hade jag kanske stakat, men ett varv, nej då behövde jag använda benen. ;)

Om det skulle räcka mot de andra tjejerna hade jag ingen aning om, men jag trodde att det skulle vara det mest framgångsrika för mig om inte föret blev vääääldigt speciellt.

Tävlingen gick igårkväll och jag startade inte förrän strax efter klockan 18. En lång dag att fördriva tiden på alltså innan det var dags att bege sig mot stadion.

Jag kände mig pigg när jag började testa skidorna. Kroppen kändes lätt och jag tyckte att både stakningen och diagonalen satt bra på uppvärmningen.

Som jag tidigare skrev är väl 3km ingen distans som jag inför loppet hade som någon högt toppad favorit. 3km, vad är det för distans egentligen!? En kort distans, eller en lång sprint? Orkar man maxa hela vägen? Ska man spara liiiite liiiite uppför för att orka trycka MAXMAX på krön och på platten? Ska man springa på det fortaste man kan uppför eller åka stort och med kraft? Jag hade ingen aning när jag drog iväg..

Kroppen svarade bra. Det kändes lätt. Jag fick de svar jag ville både på de platta partierna och när backen väl kom sprang jag det fortaste jag bara kunde! ;) ”Det här är din del av banan Helene” hörde jag någon skrika och ja, då sprang jag ännu lite fortare. :)

Jag kunde behålla trycket genom hela loppet och gick i mål som ledare. Två tjejer som startade efter slog min tid, men jag slutade på en tredjeplats, på 3km!? Vad hände där? Jättekul!

image

Idag var distansen den dubbla och med en bra känsla i kroppen och knoppen efter gårdagen såg jag verkligen fram emot att få pressa kroppen hårt igen.
Den råa, fuktiga luften som drog in från havet över Hudiksvalls skidstadion idag var dock inget som mina luftrör uppskattade. Andningen var rejält ansträngd och jag fick inte alls samma känsla i åkningen idag. När andningen inte riktigt fungerar som den ska kan inte musklerna syresättas på samma sätt och stumnar på ett annat sätt. En stumhet som inte riktigt släpper, utan som ligger där och stör. Återigen ett godkänt lopp, men inte med samma toppenkänsla som igår. Jag hade kanske hoppats på mer idag, men sådan är idrotten, och idag klaffade inte allt till hundra procent. Men, jag gav allt och hade inte kunnat åka fortare idag. :)

Totalt sett gjorde Mora-tjejerna en strålande laginsats med Ida som fyra, jag som femma, Frida som sjua och Hanna strax utanför topp 20. Härligt att se att vi blir starka tillsammans och att vi kan utveckla varandra genom de individuella styrkor vi besitter! :)

Direkt efter tävlingen åkte jag hem till färnäs igen. Imorgon åker jag till Malung och åker skinnarloppet, 45km som går på en 15km bana á 3 varv. Förhoppningsvis har snöandet avtagit så att vi damer, som startar en halvtimme före herrarna, slipper spåra. Förhoppningsvis är också luften i Malung något torrare och kan vara lite snällare mot mina luftrör. :)

Ett svar på “Två dagar i Hudiksvall

  1. Höll på sätta O’Boy burken i halsen när jag såg resultaten på 3 km K.
    Väldigt vad du var snabb på skidorna. 5 km K var ju inte sämre det.
    Det är ju inga tidsavstånd att tala om upp till pallen. Mycket bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>