Det har ekat tomt..

…på den här bloggen efter Vasaloppssöndagen och den där överjäkligt tråkiga dagen i skidspåret. Jag har inga ursäkter mer än att jag inte orkat ta mig för att skriva. Inte haft energi eller lust.

Under dagarna efter Vasaloppet och mitt astmaanfall strax efter Risberg var jag extremt trött. De första dagarna tog jag det lugnt. Vilade och sov mycket, lät luftrören få återhämta sig och försökte få tankarna att snurra fritt i huvudet på mig. Tankar som bestod av en blandning av förundran och rädsla men som ofta slutade i frågan ”varför!?”
Varför blev det så där!?

Kroppen var som sagt trött och jag var sömning. Efter förmiddagarnas skidturer var jag helt slut & ville inte göra mycket annat än att sova på eftermiddagen. Luftrören värkte inte men jag var rosslig och slemmig i halsen. Som att det inte riktigt ville släppa.
Tröttheten höll i sig i fyra-fem dagar innan jag började känna mig piggare. Fyra, fem dagar som därför fick bestå av lugn träning för att inte jobba emot kroppen.

Som elitidrottare är man ofta duktig på att känna sin kropp och känna skillnad på trötthet och TRÖTTHET, om ni förstår vad jag menar? Det händer ju ganska ofta att man får peppa sig själv & försöka mota undan den där tröttheten när man ska ut på pass nummer 2 för dagen eller är inne i en tung träningsperiod. Den tröttheten är ändå på något sätt en positiv trötthet. En trötthet som säger att man tagit i och att kroppen förhoppningsvis utvecklats av ett eller fler bra träningspass.

Den här tröttheten är av en annan känsla. En trötthet som på ett annat sätt skriker ”LYSSNA NU – VILA!!” där det bästa helt enkelt är att låta kroppen vila.
Jag är ofta ganska hård mot mig själv och har inga problem med att mota undan trötthet och köra på, och när det verkligen känns som att tröttheten är av en mer negativ sort – ja då är det verkligen läge att lyssna!

Mitt första fartpass efter Vasaloppet körde jag i helgen som var. Det gick okej. Inte superbra men inte heller dåligt. Inför passet var jag ganska rädd att jag inte skulle våga ta i och inte våga anstränga mig, men det fungerade faktiskt utan större bekymmer. Passet var inte i närheten av ett riktigt tufft sådant, och jag låg ganska många procent under min maximala kapacitet. Därför är det kanske svårt att säga vad som händer med andning och känsla rent mentalt när jag närmar mig de högre nivåerna, men som den optimist jag är tror jag att det ska gå bra.

Samtidigt som jag är VÄLDIGT sugen på både Birkebeinerrennet som går i helgen och Årefjällsloppet som väntar om två veckor är det lite som att ha pyst luften ur en ballong. Som det känns nu tappade jag min fina form där i snödrivan strax efter Risberg förra söndagen. Kanske låg där också något vasst som stack ett litet litet hål på ballongen som så sakta har börjat smygläcka luft…? Om det är i kroppen eller kanske mer i knoppen som det läcker är svårt att säga, men antagligen har det ett samband..

Men mitt hopp lever och jag tror att jag kan få energi och kanske också en liten gnutta formkänsla av att komma ut i tävlingsmiljön till helgen igen. Det ska bli FANTASTISKT roligt med flera långlopp i fjällterräng under de närmaste veckorna. Jag vet att jag egentligen är laddad och redo för det här om jag bara får tillbaka lite mer energi och kraft, och den är så sakta påväg. Förhoppningsvis ska den där urpysta luften gå att blåsa tillbaka in i ballongen tills på lördag igen vilket skulle underlätta det hela avsevärt. :)

Så summan av detta inlägg är väl att denna incident tog hårt på min lilla kropp, men skam den som ger sig. Jag ska åka skidor fort några gånger till den här säsongen innan jag är nöjd. Sen kan luften få gå ur igen – i flera veckor om den så vill!

Håll tummarna för mig på lördag & på de tre eller fyra tävlingar som återstår denna säsong.

image

Ett svar på “Det har ekat tomt..

  1. Kul att se dig i skidspåret igen. Med din enorma grundträning under många år tror jag inte du tappat så mycket. Det sitter nog mera i huvudet. Birken Kvinnor Elit Startnr 367 Helene Söderlund. Verkar som ditt 1a Birken. Kör förståndigt å lycka till !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>