Årefjällsloppet.

Efter Birken var jag rejält sliten, framförallt i nacken & ryggen. Kraftig huvudvärk i två dagar och jag var nästan orolig att det var något annat som spökade. Men efter noggrann stretch och värme så släppte stelheten och huvudvärken gick över. Kanske var inte kroppen riktigt van vid drygt 3 timmar skidåkning med 3,5kg på axlarna och med stora delar av loppet dåligt fäste vilket gjorde att jag fick hänga mycket på armarna.

Tanken var att jag skulle ha tävlat i Vansbro på långfredagen, men när Vårpoffen ställdes in blev det istället en lugn helg hemma hos mamma och pappa i Färnäs med endel skidåkning uppe i Grönklitt. Ett Grönklitt som återigen bjöd på fantastisk skidåkning och även några småglimtar av solsken.

I torsdags rullade bussen upp mot Åre för avslutningen av Visma Ski Classics. Tyvärr ett Årefjällslopp som krockade med 3milen på SM. Eftersom att jag valt att åka lite mer långlopp den här säsongen blev det 63km i Vålådalsfjällen istället för 30km runt Hellnerstadion detta år. Givetvis hade jag gärna åkt både och, men det kändes lite övermäktigt att åka drygt 6 mil på lördagen, sätta sig i en buss och dunka massor av mil upp till Gällivare och försöka prestera igen på söndagen.

Efter min totala genomklappning på Birken var jag ärligt talat väldigt nervös inför Årefjällsloppet. Att gå in i väggen och nästan känna att det är omöjligt att åka framåt är ingen rolig upplevelse eller känsla, och jag hoppades så innerligt att kroppen skulle svara bättre denna gång.

På grund av det milda vädret och att det inte fanns tillräckligt med snö på Åresjön hade målgången flyttats till Edsåsdalen. Först skulle vi snurra 21km i Vålådalen på två olika slingor, och sedan börja vår färd mot Ottsjön och vidare över fjället mot målet ytterligare 42km.

Starten gick inte alls som jag önskade och jag hamnade efter direkt. Det går otroligt fort från början i dessa lopp och jag har inte skuggan av en chans att hänga med tjejerna som åker ovallat i början av loppet. I och med att bansträckningen ändrades hade också kuperingen blivit tuffare och jag valde återigen att åka med fäste under skidorna, precis som många andra av tjejerna. Denna gång fungerade dock skidorna bra och jag hade otroligt bra surf i utförsbackarna och kunde även trippa på bra uppför inledningsvis av loppet.

Trots att jag tappade endel på tätklungan i början, så kunde jag komma in i åkningen bra och under den andra och tredje milen faktiskt åka ganska jämnt med täten. Stakningen fungerade mycket bättre än tidigare och jag kände att kroppen var med i matchen denna dag!
Tillsammans med Emilia Lindstedt och Ilaria Debertolis flöt det på bra och vi kämpade om placeringar mellan 8 och 10.
På fjället låg det drivsnö i spåret och återigen var klister under skidorna inte helt optimalt i jämförelse med ovallade skidor. Emilia stakade ifrån oss och jag och italienskan fick istället göra upp om 9e och 10e plats. Ut mot Edsåsdalen tappade jag lite mark, och kunde inte följa ryggen, vilket till slut gjorde att jag kom på 10e plats efter 3 timmar och 14 minuters skidåkning.
Jag var nöjd. Trött, men inte väggad. Energin räckte till den här dagen och skidorna fungerade riktigt bra. :)

Tävlingssäsongen 15/16 börjar nu närma sig sitt slut. En tävling återstår innan jag packar ihop för säsongen och lägger in lite välbehövlig vila.
Trots att säsongen inte riktigt är över har jag redan börjat fila på en plan inför nästa säsong. En ny spännande säsong som förhoppningsvis kommer att fungera bättre än denna. En säsong som förhoppningsvis kommer att bli mer framgångsrik och där jag känner att jag fått ut det som jag tror att jag har i kroppen. Denna säsong har bjudit på några ljusglimtar, men totalt sätt hade jag hoppats på mer.. En sammanfattning kommer så småningom.

Vad som kommer att hända nästa säsong och vad jag har för planer med min skidåkning sparar jag lite på att avslöja.. :)

IMG_8162
Foto: Visma Ski Classics Facebook.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>