Det var det..

Säsongen 2015/2016 är över. I och med att jag skar mållinjen i Lofsdalen på Pilgrimsloppet i lördags strax efter klockan 12 är det slut på skidtävlingar för denna säsong. En säsong som jag hade mycket förhoppningar på efter en sommar som gått riktigt bra träningsmässigt och där jag kände att jag utvecklades på många plan, både tekniskt, fysiskt och mentalt. In mot hösten började det dock småkrångla och den där fjäderlätta känslan i kroppen och det där glada, spralliga i kroppen började sakta rinna ur.. Det gick lite tyngre, både fysiskt och mentalt och jag tror att jag någonstans där började tappa lite av både min goda form och den härliga tron på mig själv. Många händelser och utmaningar som spelade in och som jag till slut inte riktigt kunde kontrollera eller rå över.

IMG_7353

In mot säsongspremiären hade det ändå börjat släppa någorlunda. Det kändes kul att åka skidor igen och jag såg fram emot att äntligen få dra igång. Formen kanske inte var på topp, men jag tänkte att det inte var någon panik och att jag hade lång tid på mig att förbättra en lite sisådär inledning senare under vintern.
Det blev aldrig någon premiär för mig i Bruksvallarna. På natten mot första tävlingsdagen vakande jag med feberfrossa, muskelvärk och magknip..

Den första svängen av sjukdom gick över ganska fort. Efter några dagar med magsjuka var jag pigg igen och började träna för att kunna göra premiär i Idre några veckor därefter. Träningen fungerade bra och jag kände att kroppen började bli piggare och piggare. Äntligen var det så dags..

På torsdagen, en timme före avresa vaknade jag med halsont..
En dryg veckas förkylning med halsont, täppt näsa och hostan från helvetet avverkades.
Skandinaviska cupen i Voukatti rann ur mina händer. Jul- och nyårsuppehållet passerade och jag fick ställa mig in på att göra tävlingspremiär på Morapinglan strax efter nyår.

IMG_7352

Julen spenderade vi i Bruksvallarna och jag fick till många dagar med mycket skidåkning och timmar på snö.
Första helgen efter nyår fick jag så göra min premiär. En premiär som slutade med en seger på fristilsdelen med nästan 30 sekunder på 5km. En bra insats, även om jag var lite ringrostig både tekniskt och fysiskt.
Söndagens tävling blev en plåga och redan under loppet kände jag att det var något skumt på gång. Mycket riktigt, under eftermiddagen kom nästäppan tillbaka och jag var sjuk igen!!
En dryg vecka till försvann och nu började även en SM-start kännas långt borta..

Två dagar innan avresa till Piteå bestämde jag mig trots allt för att åka med upp. Någon form var det inte tal om och jag hade ingen aning om hur kroppen skulle reagera så jag anmälde mig inte ens till hela SM-veckan direkt utan avvaktade så länge det gick.
Första distansen, 10km K, gick klart över förväntan. Jag slutade 12a, med gott häng på topp 6. En tolfteplats är väl egentligen ingenting att skryta med, men för mig var det ett stort kliv i rätt riktning, framförallt för det mentala.
Jag följde upp med en klart godkänd stafettsträcka och en okej sprint innan det var dags för dubbeljakten på SM-veckans sista dag.

IMG_7760

Dubbeljakten slutade med en sjätteplats och jag var så nöjd!!

IMG_7781

Inför säsongen hade jag bestämt mig för att jag skulle ge den traditionella åkningen en rejäl chans fram till jul, där målsättningen var att få åka ännu en tour och förhoppningsvis även göra några världscupstarter. Efter min säsong året innan skulle det vara fel att inte ha dessa högt uppsatta målsättningar, även om jag visste att det skulle bli tufft.
Med facit i hand blev det inte alls som jag hade tänkt. Jag var inte i närheten av att nå mina mål före jul, framförallt inte utifrån det faktum att jag inte åkte en enda skidtävling innan Tour de Ski drog igång..

Jag hade också bestämt mig för att jag ville prova på fler långlopp om säsongen inte riktigt blev som jag önskade. IFK Mora skulle göra en liten satsning mot långlopp med den svenska långloppscupen i huvudfokus, men även åka endel av deltävlingarna i Ski Classics.

Efter SM åkte jag därför Wadköpingsloppet och Västgötaloppet i den svenska långloppscupen, och avslutade med Skinnarloppet strax före Vasaloppet, där jag kunde säkra segern i totalen efter tre delsegrar.
Det har varit mycket beslut och val under säsongen där jag har grubblat och funderat mycket fram och tillbaka. Min ursprungsplan rubbades helt i och med alla sjukdomar och jag har därför stått i valet mellan att satsa på långloppen och försöka ge det en ärlig chans, dubblera och åka några långlopp och några traditionella, eller åka de svenska traditionella tävlingarna och hoppas på en plats till skandinavisk cup men därmed sumpat chansen att kunna vinna den svenska långloppscupen.

IMG_7801

Det svåraste valet jag stått inför denna säsong var nog valet mellan VC på hemmaplan i Falun och Västgötaloppet i Ulricehamn. ”Men, är inte det helt givet?” tänker ni kanske nu? Vem tackar nej till chansen att åka världscup på hemmaplan inför tusentals åskådare och istället väljer ett motionslopp på en 6km-slinga på Lassalyckan?
Jag gjorde det, även om valet var otroligt svårt. Givetvis vore det en dröm för mig att få åka svenska skidspelen, men då vill jag göra det när jag är i form. Efter min miserabla säsong kände jag ärligt talat att jag inte hade något på världscupen att göra. Jag har åkt världscup, och jag vet vad det innebär. Jag vet att jag måste ha en toppendag och vara i storform för att kunna prestera, ja, kanske till och med för att kunna ta poäng. Jag var inte där, och därför valde jag istället att lägga krutet på att få en positiv upplevelse av långloppsvärlden och att ge det en ärlig chans. Rätt eller fel – det vet jag inte. Men jag gjorde mitt val och så här i efterhand är jag väldigt nöjd med det.

IMG_7836

IMG_7876

Vasaloppet slutade, som ni säkert vet, i fiasko och jag kan väl inte säga att Birkebeinerrennet blev så mycket bättre. Kroppen hade nog ärligt talat inte hunnit återhämta sig efter min kollaps på Vasaloppet och det var kanske dumdristigt av mig att ens ge mig ut på ett av de tuffaste långloppen så nära inpå mitt besök på akuten efter astmaanfallet..

Inför säsongsavslutningen stod jag återigen inför ett svårt val.
SM 3-milen eller Årefjällsloppet?

Återigen, efter velande fram och tillbaka, fick tankarna gå till det jag tänkt innan säsongen startade. ”Om det inte går riktigt så bra som jag önskar traditionellt i år ska jag ge långloppen en ärlig chans”. Jag valde därför att åka upp till Åre och faktiskt genomföra säsongens, enligt mig, bästa långlopp. Jag slutade 10a på loppet, och var inte långt ifrån topp 8.

IMG_8162

Sammanfattningsvis har denna säsong, som ni säkert förstår, inte alls blivit som jag hade tänkt mig. Jag är nöjd med enskilda tävlingar, så som deltävlingarna i långloppscupen, mitt resultat på dubbeljakten på SM och med Årefjällsloppet, men totalt sett är jag besviken. Jag vill mer, och jag tror att jag har kapacitet för mer. Jag har inte fått ut det jag har i kroppen i år och jag har inte kunnat göra mig själv rättvisa. Säsongen har varit knackig, hackig och känts väldigt kort. Jag har grubblat och velat fram och tillbaka och inte känt den där tryggheten och säkerheten som behövs för att kunna prestera riktigt bra. Nej, säsongen har känts lite söndersliten på något sätt.

Även om jag hade velat tävla mer i vinter så känns det ganska skönt att säsongen är över. Det känns skönt att börja om på nytt efter några lugnare veckor som väntar. Radera det gamla och fokusera framåt. Ta lärdom av det jag gjorde och inte gjorde förra sommaren och hösten. Vara klokare, planera min tid bättre och lära mig att säga nej. Dygnet har inte mer än 24 timmar..

Så, ångrar jag mig nu att jag valde att satsa på långloppen denna säsong?
Nej, inte det minsta faktiskt. Jag har lärt mig otroligt mycket av detta och insett vad jag faktiskt vill. Istället för att göra två saker halvdant har jag valt att prova och verkligen ge det en ärlig chans. Samtidigt har jag också insett att det kanske inte är det här jag vill satsa på just nu. Långlopp är fruktansvärt roligt och väldigt utmanande på många sätt, men jag tror inte att jag är redo för en sådan satsning. I flera omgångar har jag ärligt talat funderat på att lägga av med skidåkningen. Satsa på något annat, göra något som jag är bättre på. För det har minst sagt känts riktigt hopplöst under perioder.

Men, samtidigt så känner mig inte färdig med det här. Jag vet att jag har mer att ge och jag vill inte sluta på det här sättet. Den där goda känslan jag hade i somras och i början av hösten kan inte bara vara en inbillning. Det finns mer i den här kroppen..

IMG_6605

Och, under de senaste veckorna har jag kommit underfund med att det är den traditionella skidåkningen som jag vill ge en ärlig chans till. Mina styrkor som skidåkare är kuperad åkning, upp och ner, där man kan använda hela kroppen, utnyttja syreupptagningen till det maximala och ta hjälp av styrkan i benen. Jag är en benåkare och kommer alltid, hur mycket starkare jag än blir i överkroppen, att ha det som min främsta styrka. Att inte utnyttja det känns dumt..

Jag har därför, innan säsongen 2015/2016 knappt har hunnit sluta, bestämt mig för att satsa helhjärtat på den traditionella skidåkningen kommande säsong. Jag har ett stort mål med säsongen 2016/2017. Ett tydligt och klart uppsatt mål som jag vill nå.
Jag vet att det är många fler än jag som vill dit och jag vet att det är stentufft men jag tänker verkligen göra allt som står i min makt för att kunna nå det målet.. Det är nu eller aldrig!

image

Avslutningsvis vill jag rikta ett STORT TACK till alla Er som hjälpt mig och stöttat mig under den här säsongen.
Sponsorer, min familj, mina tränare Annika och Daniel, klubbkompisar, tränare och aktiva på DSA, mina kollegor på Bagheera och ICA, vänner, läsare och följare på andra sociala medier –
Utan Er hade jag aldrig klarat att genomföra det här året!!

IMG_7658

2 Svar på “Det var det..

  1. Synd att du lämnar långloppen men hoppas att du återvänder dit. Det är där sporten utvecklas.
    Lycka till

  2. Som du skriver dygnet har bara 24 timmar så kanske bättre vila återhämtning å tredubbla portioner mat kan hålla immunförsvaret i toppform till nästa säsong.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>