Läger på läger på läger..

Sedan vi hördes sist har jag stakat mig uppför backen till Toppstugan i Grönklitt, inte bara en utan två gånger.

Helgen inleddes med ett kort pass på skejtrullskidorna i ottan i lördags. Redan klockan 7 var jag ute för att få så mycket vila som möjligt mellan det passet och den tävling som väntade senare på dagen. Efter en grötfrukost och lite vila var det dags att bege sig mot Orsa och Grönklitt Double Poling Hill Climb. Regnet stod som spön i backen innan start vilket gjorde asfalten blöt och alltså något mer tungrullad än om den varit torr. Vi stakade på tvåor från Elpex vilket ändå kändes skönt då de går hyfsat lätt trots blötan. Vi var ett 40tal skidåkare som antog utmaningen, dock bara 7 tjejer vilket jag tycker var lite synd. Det hade varit roligt med fler startande i damklassen, även om det motstånd som erbjöds var av yttersta världsklass med både Britta Norgren och Maria Rydqvist på startlinjen. :)

Jag var nervös innan start. Lägret på Idrefjäll satt i kroppen och jag gruvade mig lite för att backen skulle vara FÖR brant.. Starten gick och de första 5km flöt på ganska snabbt. Britta och Maria orkade gå med herrklungan lite längre än mig då jag har svårt att få riktigt bra utväxling rent tekniskt i hög fart. Definitivt ett stort utvecklingsområde för mig när det gäller stakning och en sak som i det stora handlar mycket om träff och timing. När det brantar på och det blir tyngre kupering har jag lättare att få till det och sätta stakningen bättre, vilket också märktes i förhållande till de andra åkarna runt omkring mig. Jag hamnade lite i ingenmansland och fick göra mycket av jobbet på egen hand, vilket jag ändå tycker att jag gjorde bra. Två tekniska saker rullade i mitt huvud om och om igen – som på repeat. Saker som får mig att fokusera på rätt saker och förhoppningsvis leder till att jag så småningom hittar den där timingen och träffen. Kilometrarna uppåt flöt på och jag passerade ett par eller tre åkare efter spurtpriset. Britta och Maria var starkare än mig, och jag slutade på en tredjeplats i damklassen. Placeringen är väl egentligen oväsentligt då tävlingen inte var på blodigaste allvar, men den känsla som jag fick med mig var ändå överraskande positiv. Visst är jag en bra bit efter Britta, som visserligen är en av världens bästa stakåkare på damsidan, men jag tycker ändå att stakningen som jag presterade var åt det positiva hållet och kändes relativt bra. Ett bra kvitto på något som ska bli ännu bättre under sommaren. :)

På eftermiddagen sov jag som ett litet barn i soffan och när jag vaknade visste jag varken vad som var upp och ner eller fram och bak. Riktigt trött och sliten och kvällen blev därför lugn med lite mat och tv-häng tillsammans med mor och far.

Söndagmorgon strax efter åtta stod jag på rullskidorna igen. Denna gång väntade ett 4h långt stakpass runt Orsasjön med omnejd. Vi startade passet 5km upp i Grönklittsbacken, drog vidare mot Våmhus, Bonäs, Kråkberg, Mora, Bergkarlås, Maggås och Viborg. Susade ner mot Orsa via Oljonsbyn och tog en sväng förbi Born och Hansjö innan vi återigen skulle bege oss upp mot toppstugan i Grönklitt. Denna gång i betydligt mer behagligt tempo, men efter 3.30h stakning är armarna ganska möra, och det var riktigt skönt att nå toppen efter ganska precis 4 timmars träning.

Idag har jag jobbat på Bagheera i Falun och nu är jag tillbaka i mamma och pappas soffa i Färnäs. Imorgon drar nämligen nästa läger igång och då med IFK Moras seniorer här på hemmaplan. Lägret inleds med den så omtalade Bjarnerundan vilket jag ser fram emot. 32km fin löpning från Hemus över Rostberg och ner i myrarna mot Selbäck, Hånåkni och Hemus. Vi tränar på i tre dagar med dubbelpass och avslutar med OrsaKajt´n på fredag. Ett midsommarläger precis som vanligt och som sig bör. Ett dygns vila är snart över – imorgon är det på´t igen!

20130129-203819.jpg
En gammal bild från min första seger i OrsaKajt´n 15km

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>