Valda sanningar och vem ska man egentligen tro på?

Vi matas ständigt med information från olika håll. Både via media och från personer i vår omgivning. Som elitidrottare är det ganska svårt att avgöra vem man ska lyssna på och hur man ska tänka, göra och överhuvudtaget sålla i alla dessa råd och tips som kommer ifrån höger och vänster.
”Man måste träna minst 800timmar per år för att bli något”, ”Det är inte timmarna som räkas, utan kvalitén på passen”, ”Det är omöjligt att ha ett jobb vid sidan av skidåkningen om man ska bli bra..”,”Ibland kan det vara bra att tänka på andra saker och inte vara skidåkare 24h om dygnet..” ”Du måste dricka sportdryck på passen, annars går du tom..”, ”Train low, compete high är det bästa..”…

Även den mest självsäkra och trygga personen kan ju bli stressad och osäker. Vem ska jag lyssna på? Vem vet egentligen bäst och vad är det som passar just mig?
Visserligen har man ett antal år på sig att finna ut vad som är det optimala för sig själv – för jag tror att det är mycket det som det hela handlar om. Att finna sin väg.
Men tiden går ändå ganska fort och att gå över gränsen eller prova på ”fel” saker under en längre tid kan få konsekvenser om man inte är lyhörd och vaksam, och hur lätt är det när man ständigt matas av all denna information?

Jag själv har varit en person som lätt påverkats av vad andra tycker och tänker. Det har inte varit så svårt att påverka mig och att få mig lite ur balans där jag ofta börjat tänka och älta. Fundera på saker som jag egentligen inte kan påverka och störas av omgivningen på ett, ibland, väldigt negativt sätt. Påverkas till att inte riktigt tro på det som jag har gjort och kanske skapat mig vissa valda sanningar kring saker som egentligen inte stämmer, om jag bara hade bestämt mig för motsatsen.

Under ett antal år har jag jobbat med mental träning. Först med hjälp av Åsa i Mora och nu de senaste månaderna med Anneli i Borlänge. Mental träning är något som jag tror att ALLA elitidrottare behöver i någon mån. Jag säger inte att alla måste gå till en mental rådgivare eller coach, utan mental träning kan vara så mycket annat. Jag är helt övertygad om att det mentala har en enormt stor påverkan på vår prestation och på hur framgångsrika vi kan bli. Jag tror inte att man kan vinna ett stort mästerskap bara på en stark motor. Du måste ha den mentala styrkan också, även om den kan se totalt olika ut och ha väldigt stor variation i innebörd från person till person.

Anledningen till att jag bytte mental rådgivare från Åsa till Anneli berodde absolut inte på att jag var missnöjd med det arbete som Åsa och jag gjorde – tvärtom. Åsa hjälpte mig på bästa tänkbara sätt upp ur situationer som jag aldrig hade fixat utan henne. Det samarbetet som vi hade var unikt och otroligt bra på många sätt, men var sak har sin tid och jag kände att jag behövde utveckling och en nystart. Precis som med all träning så vänjer sig kroppen och knoppen med enformighet. Att göra något nytt och prova en annan metod eller träningsfilosofi är aldrig fel och kan ofta vara nyckeln till framgång. Det förarbete som Åsa och jag har gjort under många års tid ligger nu till god grund för den utveckling som Anneli förhoppningsvis nu kan hjälpa mig till.

Det är med hjälp av denna mentala träning som jag börjar kunna sålla i all information och alla råd från olika håll. Jag börjar sakta men säkert bygga upp en större trygghet i vad som är bäst för MIG och vad JAG ska fokusera på. Fokus på MIG och på MITT! Med många års erfarenhet vet jag ju egentligen vad min kropp mår bäst av och vad jag ska och inte ska göra, och med en större mental styrka vågar jag också tro på detta och börja löpa linan ut. Visst händer det att jag fortfarande kommer ur balans och börjar älta, men då gäller det att gå tillbaka till syftet och till varför JAG gör detta. Att fråga mig själv vad JAG vill och vad JAG tror på? Att välja mina sanningar och att inte störas av vad andra tycker, tänker och säger. Jag kan lyssna, ta in och reflektera över andras åsikter – men i slutändan måste jag ändå alltid gå tillbaka till vad det skulle betyda och få för konsekvenser för MIG.

Jag är absolut inte färdig med detta. Jag vill och jag kommer att bli starkare mentalt. Det kommer att ta lite tid, men jag är på god väg. :)

IMG_7834

Ett svar på “Valda sanningar och vem ska man egentligen tro på?

  1. Väldigt klokt inlägg! Man kan tillägga att med en mental coach/rådgivare/whatever kan man lättare se sin egen situation klart, det är alltid lättare att analysera sin omgivning än sig själv. Tänk om skidåkare kunde lära varandra sånt här i större omfattning.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>