Radio Dalarnas hufskväll på sprintbanan.

Igår var det dags för det andra gemensamma träningspasset med Radio Dalarna. Ni vet det gäng jag coachar mot StafettVasan 2017 under fyra eller fem träningstillfällen denna höst och kommande vinter mot Vasaloppsveckan. Förra gången sprang vi intervaller längs med Tisken och igår var det skidgång och älghufs som stod på programmet. Egentligen var tanken att vi skulle åka skidor, men eftersom att vintern lyser med sin frånvaro och det inte finns längre än 700meter för skidåkning på Lugnet (även om det såklart är väldigt bra utifrån rådande väderförhållanden) så valde vi att byta träningsform. Skidgång är ju ett alldeles ypperligt komplement till skidåkning, där rörelsen är snarlika och musklerna som arbetar till stor del är desamma.

Efter en uppvärmning med jogg och löpskolning introducerade jag mina fem aktiva i grunderna för skidgång och älghufs. Ingen av dem hade tränat på detta sätt förut, vilket givetvis gjorde det hela ännu lite roligare då jag fick lära dem något nytt och förhoppningsvis nyttigt för framtiden. Av de aktiva att döma verkade det svårare att gå skidgång än att hufsa uppför. Alla var eniga om att hufsen kändes mer naturligt och att det var svårare att få flyt i gången. Kanske är det så om man är ovan?

Huvuddelen av passet bestod av intervaller runt VM-sprint-banan där gänget gjorde riktigt fina insatser och kämpade på som djur. Det är så inspirerande och motiverande att se ”sina” aktiva i en träningsgrupp ta åt sig av information, vilja lära sig nya saker och verkligen försöka göra varje sekund och minut så effektiv och bra som möjligt. Sådant gör mig glad och det är väl just det som driver ”tränarsidan” av mig. Att vara aktiv och att vara tränare är ju verkligen två helt olika sidor av idrotten. Jag älskar ju att plåga och ta ut mig själv fysiskt, men jag tycker också att det är fantastiskt att få hjälpa andra att nå sina drömmar och mål och försöka utvecklas så gott de kan, både gamla som unga.

Jag tror och hoppas att mina fem aktiva i radiogänget igår hade en lika bra timme ute i Lugnet-terrängen som jag hade. Det såg ut som att de var både trötta och nöjda när vi hade rundat av det hela med 10 minuter stabiliseringsstyrka nere på skidstadions grusplan.

citat_5

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>