Spännande samarbeten och förändringar.

Rehab-tiden och årets första läger..
Efter ett långt uppehåll, där fokus legat på att rehaba mina opererade vader på bästa tänkbara sätt, är jag nu tillbaka – både här på bloggen och så snart även helt när det gäller träningen. Resan så här långt från operationsbordet har gått bra. Jag har inte fått några bakslag och inte heller haft speciellt ont förutom de första dygnen. Sedan stygnen plockades bort har allt känts lite bättre och lite säkrare. Det är en viss oro och ett obehag att träna med stygn i benen som skaver. Det är alltid en liten rädsla att stygnen ska spricka upp eller att såret inte ska läka som man önskar som en konsekvens av att man går på för hårt träningsmässigt och belastar benen för mycket.

Förra veckan var jag med på årets första träningsläger med klubben. Ett läger som lyckligtvis för egen del innehöll mycket stakning då fokus var just överkroppsträning. Med två extra stakintervallpass och ett eget styrkepass med fokus på just överkropp var mina armar, min rygg och min mage härligt möra och trötta när det närmade sig helg och lägeravslutning. :)

ifkmoralogga-mörk-256x300

Nya samarbeten
Som jag tidigare hintat lite om och nämnt på olika ställen har jag inför denna säsong bestämt mig för att tänka om och tänka nytt när det gäller min träning. Fokus kommer att läggas på lite andra saker och jag kommer att försöka effektivisera min träning betydligt. Detta för att jag VILL kombinera min skidåkning med ett jobb. För att kunna få ut maximalt av min träning måste därför mer fokus läggas på återhämtning på passande ställen då det är en väsentlig skillnad på att vara skidåkare 24h om dygnet och att faktiskt lägga energi på andra saker också, så som exempelvis mina extraarbeten på Bagheerabutiken och ICA Maxi. Att träna lika mycket som de som lägger all sin tid på just skidåkningen är inte hållbart i längden och jag har känt att min återhämtning är det som har prioriterats bort allt för ofta. Att träna lite mindre, men att träna smartare och mer effektivt hoppas jag är nyckeln till att ta ytterligare kliv till nästa vinter.

Under några års tid har jag haft hjälp av Johan Granath med min träning. Ett samarbete som har fungerat mycket bra och som givit mig otroligt mycket och utvecklat mig på många sätt som skidåkerska och människa. All heder till Johan både hjälpt mig på min väg mot ett VM-guld i skidorientering och ett deltagande i Tour de ski några år senare, men också för allt han har bidragit med på andra sätt.

Men, förändring är ibland nödvändigt och jag kommer därför under denna träningssommar och höst att gå en liten annorlunda väg och istället för att ta hjälp av en person med hela faddirullan från ett övergripande träningsupplägg till styrketräning och teknik att samarbeta med 5 personer. Helheten kommer Annika Zell på DSA att hjälpa mig med. Annika kommer att vara den som ”håller i tyglarna” och ser till att helheten fungerar. Mattias Nilsson på DSA kommer att hjälpa mig med styrkebiten och Torbjörn ”Grycksboexpressen” Eriksson kommer att ha ett finger med i spelet när det gäller spänst och explosivitet. Jag behöver öka min maxfart och jag har ett behov av att bli snabbare för att hänga med i en start eller kunna göra tempoväxlingar under ett lopp. Åsa Mattsson kommer, precis som tidigare, att hjälpa mig med det mentala. Sist in i leken, men absolut inte minst viktig, är min nya samarbetspartner när det gäller teknik, och då framförallt stakning. Stakningen är något som jag slitit med under många år. Förra året började jag hitta en liten uns av ”DET” där det började stämma något så när, men stakningen är fortsatt något som inte sitter helt naturligt och något som jag har lite svårt för.

Och, vad väl passar bättre än att ta hjälp av en riktig stakfantom och en stor förebild när det gäller långlopp och stakbetonad skidåkning om jag vill bli en bättre stakåkare!? Det känns otroligt spännande och motiverande för mig att kunna ta hjälp av Daniel Tynell med staktekniken under sommaren och hösten för att förhoppningsvis kunna hitta ”DET” och få in stakningen som något naturligt i mitt rörelsemönster på ett par skidor. :)

Idag hade Daniel och jag vår första ”tekniklektion”. Jag på rullskidor, han på cykel med mobilen i högsta hugg för att kunna filma och få ett första intryck av hur stakningen ser ut i nuläget. Utifrån detta började vi så smått prova oss fram, utveckla och förnya.. ”Bredare mellan fötterna! Händerna Helene! Hållningen, positionen i överkroppen..!”

Teknikträning ÄR jobbigt och ställer höga krav såväl kroppsligt som för huvudet. Mycket nya tankar, nya muskler som aktiveras och nya rörelsemönster att vänja kroppen vid. Mycket nytt – men också mycket inspirerande och motiverande. Jag ser med mycket positiva ögon på denna förändring och tror stenhårt på det. Det är dags att vända blad, prova något annat och se vad det kan leda till. Bort med det gamla – in med det nya.

”Det jag tänker om mig, så ser jag på mig. Så som jag ser på mig – så blir jag!”

image

10662202_706783049391253_6265387233758613379_o

Två bilder som avspeglar den där positiva, härliga känslan som jag SÅ gärna vill uppleva igen och alltid strävar efter..

Ett svar på “Spännande samarbeten och förändringar.

  1. Spännande och kul upplägg! Hoppas du får vara hel och frisk nu så kommer det att bli hur bra som helst!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>