Energiboost.

Precis som så många gånger tidigare liksom fylls jag av energi när jag tränar stakning och åker skidor tillsammans med Daniel. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är, men hans sätt att förklara, visa och försöka få mig att förstå är på något sätt så otroligt inspirerande och motiverande. Han liksom lyfter mig på ett sätt som får mig att tro väldigt starkt på mig själv och som får mig att känna ett stort självförtroende för det jag gör.

I förmiddags var det, efter ett ganska långt uppehåll, dags att ta tag i stakningen på riktigt igen och jag och Daniel träffades på stadion här i Falun för att stämma av och korrigera detaljer. Så här mitt under säsong är det inte några stora grejer vi jobbar med, utan vi försöker mer att utgå ifrån nuläget och göra små justeringar som är hanterbara för stunden och den närmaste tiden. Givetvis kan man ha stora ambitioner om vad som bör göras rent tekniskt på lång sikt, men att börja grotta i det nu i slutet av januari månad är lite för sent. Grovjobbet gjorde vi på rullskidorna under sommaren och hösten och nu ska bara detaljerna sättas.

Stakningen har alltid varit lite trixig för mig och jag jobbar hårt med att få den att bli mer automatiserad och inte bli en energitjuv som kostar mer energi än vad åkningen egentligen räntar, om ni förstår vad jag menar? Min upplevelse är ibland att jag mest bara tar i utan att det skapar någon större fart eller faktiskt ger mig så mycket svar tillbaka.

Vi jobbade systematiskt och tog tag i olika partier för att försöka hitta nycklar som faktiskt kan hjälpa mig med stakningen på de tävlingar som väntar framöver. Vi försökte finna de positioner och vinklar som får rätt muskler att arbeta och som får mig att känna mig avslappnad och kraftfull på samma gång. Och ja, efter drygt en timmes nötande fram och tillbaka över stadion och ute på spåret kände vi oss nöjda för dagen. Från passet fick jag med mig både en positiv känsla och ett antal fokusområden som jag ska jobba vidare med framöver, för att stakningen ska kännas allt mer naturlig och automatiserad. Och som en liten, men ack så viktig, bonus fick jag med mig en massa energi och glädje kopplat till just stakningen som delmoment i min klassiska åkning.

På väg hem från stadion fick jag ett samtal från P4 Dalarna som ville göra en kort intervju med mig inför tävlingen på söndag. Intervjun finns här om ni missade den och önskar lyssna på den i efterhand.

Efter en god lunch hos Johnny på Restaurang Hammars har jag nu en lugn och skön eftermiddag som kommer att följas av en hel vilodag imorgon. Nu ska jag försöka buffra så mycket energi och kraft i kroppen som möjligt inför söndagens skidfest. På lördag väntar ett kortare ”väckningspass” och lite skidtester, och på söndag är det dags för race. Vi hörs igen under helgen!

IMG_0274
En teckning av Ann-Caroline Breig inför SM i Söderhamn.

Ett svar på “Energiboost.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>