SM och världscup.

Förkylningen gick över på en dryg vecka. Egentligen var jag ganska pigg i kroppen redan efter några dagar, men med en extremt envis torrhosta, som gjorde att jag inte fick sova på nätterna, fick jag tillslut besöka sjukhuset för att få slemlösande medicin innan det gav med sig. Förkylningen tog dock inte så hårt på kroppen och jag kunde därför börja träna relativt fort igen när hostan hade lagt sig.

Helgen efter midsommar åkte vi med familjen till Maråkersviken utanför Söderhamn och firade mamma som fyllde jämnt i slutet av maj. Tillsammans med familjen fick vi en helt underbar helg med fantastiskt väder ute vid kusten. Jag passade på att träna endel men kunde mellan passen ha det riktigt skönt och avkopplande tillsammans med mina nära.

IMG_1301

På måndagen åkte jag ner mot Borås för att åka SM i rullskidor. 15km F masstart och en sprint stod på programmet, men med tanke på att jag kanske nyligen hade varit sjuk och inte hunnit köra något riktigt fartpass bestämde jag mig för att enbart åka masstarten och stå över sprinten. Tävlingen gick i Borås stadskärna där vi snurrade 10 varv på en 1.5km lång bana. Med en lite småseg och ”fart-ovan” kropp hade jag inte den där riktiga träffen i åkningen, men gjorde ändå det jag kunde för dagen. Jag hängde med den 6 personer stora tätklungan in mot mål, men fick ge mig i spurten och slutade 6a i tävlingen. Ett lopp som varken var bra eller dåligt, men definitivt en bra genomkörare inför helgens utmaningar.

IMG_1405

Torsdag förmiddag spenderade jag i löparskorna i Kypegårdens skogar där jag fick mig ett magiskt fint distanspass, först med guidning av Malin och sedan på egen hand de sista timmarna. Överraskande kupering och ett fantastiskt fint skogsområde gjorde passet till en riktig höjdare! Innan sprinten skulle starta fick jag dessutom till ett otroligt bra styrkepass tillsammans med Martin på Skigrip.

IMG_1418

Tidigt på torsdag morgon började nästa äventyr. Mitt första världscupäventyr som rullskidåkare! :) Tillsammans med 7 andra aktiva och två ledare reste vi ner mot Kroatien och Oroslavje för att inleda världscupsäsongen med 3 tävlingar mellan fredag och söndag. En ny utmaning för mig och definitivt en helg som jag kommer att minnas som något riktigt bra.

Tävlandet i sig började i och för sig inte på bästa sätt när det inledande masstartsloppet över 3*3.3km blev en riktig fight från start till mål. Det var det mest stimmiga, stressiga och irriterande lopp jag någonsin har åkt, och då har jag ändå åkt endel masstarter både i svenska cupen och i den skandinaviska. Det fanns absolut ingen respekt alls från de andra åkarnas sida och det var krig om positionerna från start till mål. Inför loppet hade Sandra och jag en tydlig taktik om hur vi skulle åka loppet, men den var plötsligt helt omöjlig att genomföra när allt gick emot oss och vi snarare fick knuffas med våra konkurrenter än att tävla om vem som kunde åka fortast på rullskidor. Längst bort på banan, innan rakan med motvind in mot tävlingsplatsen sparkade en konkurrent av båda mina stavar.. Hopplöst, frustrerande och tråkigt!
Loppet slutade med en åttondeplats och jag var rejält besviken, arg och irriterad efteråt.

IMG_1491

Som tur var fick vi vår revansch redan dagen efter när det var dags för 7km backrace i klassiskt. Ett backrace som var ganska flackt och mestadels bestod av stakning och stakning med frånskjut, men ändå med en konstant lutning som gjorde att man aldrig fick vila. Trots att min taktik var att inleda loppet kontrollerat kunde jag inte kontrollera hornen i pannan och for ut som ett skott ur startgrinden. Redan vid 2km var jag helt slut, och insåg att det onekligen skulle bli en kamp mot mig själv de sista 5km till mål. Efter halva loppet ledde jag med 3 sekunder och hade åkt ifatt slovakiskan som startade 30sekunder före mig. Det blev riktigt riktigt riktigt plågsamt de sista kilometrarna och jag var totalt utpumpad när jag skar mållinjen. En lite väl offensiv inledning gjorde att jag tappade mycket på slutet, men Sandra och jag kunde ändå ta en dubbel när vi kom etta och tvåa i loppet. Otroligt roligt och häftigt att få stå på en världscupspall igen, i en annan gren. Glädjande nog var alla svenska åkare riktigt starka den här dagen med alla aktiva topp 6 varav 6 pallplatser och 4 segrar. Vi fick vår revansch!

IMG_1480

IMG_1482

Supersprinten som avslutade tävlingshelgen har jag inte mycket att skriva om mer än att det är väldigt speciellt och att jag nog borde träna mer på impulser på tävlingshjul om det ska bli något avancemang därifrån framöver.. ;)

Resan till Kroatien med det svenska rullskidlandslaget är något av det roligaste jag har gjort. En fantastisk helg med underbar stämning och ett superfint gäng människor. En atmosfär som är allt annat än jobbigt nervös och spänd men där alla ändå tänder till och ger allt när det väl är dags för race. En atmosfär som jag tror är väldigt framgångsrik om man ska kunna prestera och nå sina mål. TACK för att jag fick chansen att åka med, det här gör jag mer än gärna om! :)

IMG_1481

IMG_1483

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>