Sammanfattning av min SM-vecka.

Nu ska jag försöka sammanfatta något som jag aldrig tidigare har upplevt. Åtminstone inte från den här synvinkeln och ”den andra” sidan. En SM-vecka som teståkare, vätskelangare, hjälpreda i köket och tidtagningscoach åt mina klubbkompisar i IFK Mora SK. En lärorik vecka på många sätt, både när det gäller att upptäcka och se hur hela processen verkligen går till men även för mitt eget mentala och att få en blick utifrån sett på det som annars brukar vara inifrån min egen ”tävlingsbubbla”.

Det är mycket som pågår bakom kulisserna på en SM-vecka, både inför och efter varje tävling. Det som man som åkare kan tycka är tidiga mornar när skidorna ska börja testas en dryg timme före starttid är långt efter att vallare och teståkare har klivit upp och börjat sitt jobb. Dessa vallare som jag vill lyfta något enormt i detta inlägg. Vilket jobb de gör!! Från tidig morgon till sen kväll sliter de häcken av sig för att vi åkare ska få så optimala förutsättningar som möjligt att utöva vår, för den breda massan, stora hobby. De läggs ner så ofantligt mycket tid och pengar på denna vallning och ofta i det tysta och helt utan uppmärksamhet. Ofta är det kanske när vallarna har misslyckats som de hamnar i centrum – just för att det då blir så påtagligt att deras aktiva inte når framskjutna placeringar eller individuellt fina prestationer på grund av dåliga skidor. Det är sällan ett par riktiga superskidor lyfts på samma sätt som orsaken till framgången.
Skidorna har stor betydelse. Ibland lyckas man riktigt bra, andra gånger inte. Det är ett enormt jobb som läggs ner och jag kommer definitivt att vara mer ödmjuk mot ett misslyckat par skidor efter den här veckan..

29543061_10160192393455125_4038462861863274871_n

Jag var lite nervös inför avresan. Kanske mest för att min egen uppfattning och min egen ram om vem jag är skulle ju krocka med den jag skulle komma att vara där på plats. ”Jag är tävlingsåkaren Helene, hon som är på ett SM för att prestera. Är jag skadad så stannar jag hemma. Då hör jag inte hemma där..”

Jag valde att gå utanför den här ramen. Jag tog klivet för att vara på den andra sidan, som en del av allt det fina och roliga med ett SM. Jag är less på mina problem, min krånglande rygg och mina skadebekymmer. Jag har bearbetat och accepterat att jag inte kan vara på tävlingssidan just nu, och valde därför att kliva över till den andra. Ett val som jag absolut inte ångrar.

All den kärlek och omtanke som jag har fått under veckan gör mig alldeles varm i hjärtat. Alla som, med glädje, har kommit fram och sagt hur glada de är att se mig ute på tävling igen och hur bra de tycker att det är att jag är på plats, som en del av min klubb, det värmer något så enormt! Jag blir så glad att Ni är så många som bryr er om mig. TACK! <3 29570389_10160197291055125_4067649486250942915_n

En annan sak som oroade mig inför avresa var hur jag själv, rent mentalt, skulle reagera på att stå vid sidan av. Att se mina klubbkamrater och övriga tävlande göra sina förberedelser och faktiskt ge sig ut och kämpa om SM-medaljer. Att se andra göra det som jag älskar, men för tillfället inte kan.
Det gick förvånansvärt bra. Jag har trivts bra i min roll vid sidan av spåret och det är som att mitt huvud är så inställt på att det är så här just nu, så att det bara fungerar. Det gör mig faktiskt lite stolt över mig själv. Att kunna ta den mentala kampen och vända min tävlingsinstinkt och vilja att tävla till att fokusera på det som är bäst för mig. Att välja glädjen med att kunna vara ute på tävling som ledare och testpilot istället för att gräma mig över skadan och älta mina problem. Jag tror att det här är nyttigt och lärorikt för mig, oavsett vad.

Att kliva utanför sin egen prestationsbubbla, att se saken från en annan synvinkel och faktiskt inse att skidåkningen är så mycket mer än bara placeringar i en resultatlista. Att finna glädje på andra sätt och att kunna njuta av att få bidra till andras framgångar. Ja, jag känner att jag har lärt mig massor under veckan i Skellefteå och jag ångrar inte en sekund att jag följde med upp.

Jag måste få avsluta det här inlägget med att hylla vår klubb och verkligen framhäva vilket fint team IFK Mora SK är! Alla aktiva, ledare, vallare och matlagare som gör en sån här vecka möjlig. Alla är viktiga, och alla har sin roll. Det är ganska lätt att glömma bort det i den lite små-egoistiska skidåkarvärld som man själv lever i när man är i sin prestations-bubbla…

29571064_10160199218220125_1464431327537038946_n

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>